top of page

5 oefeningen om je veerkracht te vergroten

Bijgewerkt op: 1 nov. 2023

Waarom is veerkracht zo essentieel op het werk?

Gisteren keek ik naar het programma Ik Vertrek. Ik vind het fascinerend hoe mensen hun hele leven achterlaten om (soms zonder de taal te spreken) te vertrekken naar een ander land en te verwachten dat alles beter wordt dan in Nederland. Het valt me op dat de succesvolste stellen over twee eigenschappen beschikken; veerkracht en uithoudingsvermogen. Zowel in hoe zij met hun privé situatie omgaan als het werk dat ze in hun nieuwe omgeving oppakken. Wat is dat nu precies veerkracht en uithoudingsvermogen? En kun je dit ook ontwikkelen in je werk?

In deze blogpost duiken we dieper in wat deze termen precies betekenen, waarom ze zo belangrijk zijn, en hoe je ze kunt ontwikkelen om krachtiger en succesvoller te worden.


Wat is het verschil?

Veerkracht is het vermogen om terug te veren na tegenslag of mislukking. Het is de mentale veerkracht die jou in staat stelt om door te gaan, zelfs als de dingen moeilijk worden. Op de werkplek kan dit betekenen dat je positief blijft en oplossingen zoekt wanneer een project niet volgens plan verloopt, of wanneer er onverwachte problemen ontstaan. Veerkrachtige werknemers zijn in staat om stress en druk te hanteren zonder overweldigd te raken, en ze kunnen zich snel aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Uithoudingsvermogen gaat over het vermogen om door te zetten, zelfs wanneer taken uitdagend of vermoeiend zijn. Het is de kracht om door te gaan, zelfs als de finishlijn ver weg lijkt. Op de werkplek kan uithoudingsvermogen betekenen dat je blijft zoeken naar oplossingen, zelfs als het moeilijk wordt. Werknemers met een hoog uithoudingsvermogen zijn vaak productief.


Veerkracht en uithoudingsvermogen zijn eigenschappen die je kunt ontwikkelen. Daarom enkele oefeningen die je op je werk kunt toepassen:


1. Stel realistische doelen: Zorg ervoor dat je doelen stelt die uitdagend zijn, maar ook haalbaar. Door realistische doelen te stellen, kun je succeservaringen opdoen en je zelfvertrouwen vergroten.

2. Investeer in een ondersteunend netwerk: Omring jezelf met collega's, vrienden en familie die jou steunen en aanmoedigen. Een ondersteunend netwerk kan je helpen omgaan met stressvolle situaties en biedt emotionele steun wanneer dat nodig is.

3. Oefen positief denken: Probeer negatieve gedachten te vervangen door positieve. Een positieve mindset kan jou helpen om tegenslagen in perspectief te plaatsen en oplossingsgericht te denken.

4. Leer van mislukkingen: Zie mislukkingen als kansen om te leren en te groeien, in plaats van als tekenen van onbekwaamheid. Door mislukkingen als leermomenten te beschouwen, kun je jouw veerkracht vergroten.

5. Neem pauzes: Zorg ervoor dat je regelmatig pauzes neemt om je energieniveau op peil te houden. Het nemen van korte pauzes kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van je focus en productiviteit.Veerkracht en uithoudingsvermogen zijn dus eigenschappen die je echt kunt ontwikkelen. Wil je als manager weten hoe je jouw team zou kunnen helpen bij het ontwikkelen van meer veerkracht en uithoudingsvermogen? Klik hier en vind de oplossing die bij jou past.


5 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page